Levandulová zmrzlina nádherně voní a má nenapodobitelnou chuť. Je potřeba opravdu malé množství kvítků – pokud je to vaše levandulová premiéra, doporučuji přidat jen lžičku kvítků. Milovníci levandulové limonády si mohou dopřát lžíci, ale i oni musí počítat s tím, že chuť bude intenzívnější než v limonádě. Barva nanuku bude samozřejmě bílá, ale jestliže byste chtěli docílit lehce nafialovělé barvy, můžete přidat do směsi pár rozmixovaných borůvek.
RECEPT
Na cca 6 nanuků budete potřebovat :
- 1 – 2 lžičky čerstvých nebo sušených kvítků levandule
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 ml mléka
- 60 g cukru nebo odpovídající množství jiného sladidla
- malou špetku soli
POSTUP
1. Do malého hrnce nalijte mléko, přidejte cukr a levanduli. Míchejte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí, ale nepřivádějte mléko k bodu varu. Nechte odstát 15 minut (pokuste se nezapomenout, protože při delším louhování by levandule mohla zhořknout). Sceďte.
2. Do směsi přidejte špetičku soli a smetanu a dobře promíchejte.
3. Naplňte směsí nanukové formičky a mrazte nejméně 4 hodiny.
Recept od Mama v kuchyni
Mějte přenádherné léto.
Ida