SCHWARZWALDSKÝ DORT
Byli jsme s přítelem v Kavárně Hostina ve Valticích.
Dali jsme si tento dort.
Bez mouky. Vzpomněla jsem si na maminčinu roládu. Je jako tento dort, jen ji dělala s marmeládou z černého rybízu, s neslazenou šlehačkou. Skvostný byl.
Tak jsem se hned pustila do pečení.
Pozvala jsem sousedky. Přece ho nesním sama, že?
To ale není pravda 😂
Vejce 6 ks, čokoláda na vaření 120 g,cukr krupice 120 g, prášek do pečiva 1/2 balíček, Dále: višňová marmeláda 1 ks, šlehačka 2 ks, ztužovač šlehačky 1 ks, tyčinka ledové kaštany 1 ks
6 žloutků utřeme s půlkou prášku do pečiva. Přidáme na páře rozehřátou, lehce vychladlou čokoládu a promícháme. Z 6 bílků a cukru ušleháme pevný sníh a lehce vmícháme ke žloutkům. Nalijeme do dortové formy průměr 24 cm, vymazané a vysypané moukou.
Pečeme v rozehřáté troubě na 170 st. cca 30 – 35 minut.
Těsto se nám při pečení nafoukne, po vyndání splaskne, tak to má být. Po zchladnutí přendáme korpus na mísu, lehce pokapeme rumem /můžete vynechat/ a natřeme pikantní višňovou marmeládou, můžete použít i borůvkovou nebo lesní směs. Nakonec potřeme ušlehanou šlehačkou a na ní nastrouháme ledové kaštany. Necháme vychladit v lednici. Je to jednoduché, rychlé, ale výborné.
Poznámka: piškot se po upečení jako propadne, nelekejte se, po namazání a uležení se zase pěkně nadzvedne. V případě použití velkých vajec můžete klidně použít formu průměr 26 cm.
Meruňka na naší zahradě. Kvetla a už má zelené meruněčky.
Nový coffee koutek v našem ubytování
Mávám, mějte se v máji krásně.
Ida